Människorättsaktivist eller bara mig själv?

Jag måste bara skriva ner mina funderingar, annars tror jag inte att jag får rätt på mina tankar i dag heller. Jag har reagerat över en del bemötande och kommentarer i den sociala mediavärldens guru Facebook, men även i olika debatter som försiggår i olika forum, tidningsartiklar, nyhetsprogram, ring P1 etc. Det kan handla om allt möjligt men ofta kommer det, enligt min personliga åsikt, idiotkommentarer från svenskar runtomkring i världen främst när ämnet berör humanitär hjälp, flyktingar och migrationspolitik.

Häromdagen tänkte jag för första gången någonsin ”Idioter! fasen vad ni är inkompetenta och dåligt pålästa!”. Jag uttryckte till min make att jag inte fann ord för hur stort spann av stupiditet jag upplevt den senaste tiden. Jag sa till min make ”Är det jag som har tappat fotfästet? Har jag blivit en rabiat människorättsaktivist eller har jag bara blivit mig?” Jag reagerar starkt på anklagelser på nätet mot hjälpsändningar. Anklagelser om korruption. Uppmaning att Sverige måste vissa sitt missnöje och inte stödja diktaturer. Bättre att hjälpa på plats i stället för att sända pengar till hjälpsändningar osv. ”Mon Dieu!” för att använda min äldste storebrors uttryck när något är för absurt att han inte finner ord för hur dumt och korkat och idiotiskt något är.

Söta rara människor hur många tänker på vad ni säger innan ni säger vad ni tänker?

Människor som uttrycker ”Min pension räcker knappt till mig själv.” eller en ännu värre och idiotkommentar ”Om jag bara vore säker på att min inbetalning skulle gå till ett seriöst projekt… men nej tack!” Jag baxnar… den här typen av inlägg, kommentar eller ens åsikter har jag tidigare aldrig lagt energi på, eller ens brytt min hjärna särskilt mycket med. Jag har haft min åsikt och min värdering och faktiskt struntat i vad andra anser, tycker och tänker. Sedan vi flyttade ut ifrån Sverige 2012 har jag säkert förändrats vansinnigt mycket – och jag själv anser att det är till det bättre! En nära kollega till mig, skulle garanterat säga lite sarkastiskt (om jag frågade) ”Om du var rabiat innan i personalrummet på skolan så har du blivit än mer rabiat nu-alltså rabiat men på ett annat sätt.”

Ja, så är det nog, enkelt uttryckt – eller så har jag bara förstärkt min personlighet och mig själv. Har jag blivit kommunist? Nä, absolut inte. Är jag kapitalist? Nix definitivt inte, helt omöjligt för jag tjänar inga pengar. Det gjorde jag i Sverige däremot, där levde vi på två inkomster snacka om lyxliv… Nej, jag har nog bara blivit ännu mera jag: en människa som alltid ser den lilla människan. Är det att vara människorättsaktivist?

Labadee_Haiti

Haiti

 

Jag har säkert levt lite grand i min typiskt väluppfostrade svenska box – de får väl tänka som de gör och låt mig tänka som jag gör. Lite grand ”lägg inte näsan i blöt”. Nu blir jag faktiskt upprörd på riktigt. Jag blir förbannad! Jag reagerar starkt, mycket starkt och får andas lugnt och sansat när jag upplever småsinthet, egoism, storhetsvansinne, pekpinnar m.m. jag reagerar starkt på kommentarer som ovan nämnda. Tack och lov än så länge händer det faktiskt oftare att jag lyckas sortera bort det ur mitt system, men när jag inte kan det… som i dag…. då är jag glad över att jag har min blogg och kan skriva av mig på den.

Japan-tsunami

Japan-tsunami

Hur tänker man på allvar om man gnäller om sin knapra pension i ett kommentarfält på nätet som handlar om humanitärt stöd efter en naturkatastrof där tusentals människor förlorat allt, kan man inte bara låta bli att kommentera då? Eller som en del kommentarer om hjälp på plats – men hallå tänk lite en gång till… att betala in en liten slant till en organisation som samlar in pengar i syfte att åka ner med insamlingen på plats är inte det hjälp på plats? Jag tycker att min storebrors uttryck ”Mon Dieu!” är så klockrent i detta blogginlägg – där jag förvisso gnäller och lägger pekpinnar men vad jag inte gör är att sätta min egen misär framför den behövande människans misär.

Bangla

Översvämning

Min dag i dag ser likadan ut som dagen i går, och i förrgår, och dagen dessförinnan och väldigt många månader tillbaka, hur ser din dag ut? Är du hemma med sjukt barn? Eller sitter du med morgontidningen i godan ro, kaffekoppen, en härlig frukost vid ditt köksbord snart på väg till jobbet? Du kanske redan sitter i bilen med din Kaffe on the go på väg till jobb? Du kanske redan har den där härliga känslan av fredagsmys med familj eller med vänner? Funderar på och överlägger i ditt huvud när du ska hinna sticka till systemet och köpa vinet till kvällens middag, när du ska hinna handla och pressa in inköpet och ett pass på gymmet innan du ska hämta barnen? Blir det utrymme för en golfrunda och lite ensamtid? Eller är du kanske trött, ensam och ska försöka orka ta dig ur sängen och masa dig till köksbordet för att få i dig den frukost som du vet att du måste ha i dig fast du inte vill för att du inte har någon att dela din frukost med. Hur ser din dag ut idag? Vem är du? Just nu är klockan lunch hos mig och jag sitter på kontoret / gästrummet på andra våningen i vårt hus. Min vy från kontorsfönstret är över en vacker ”regnskog” (fast egentligen är det mer av sumpmark om jag ska vara ärlig). En utsikt som är grön, vildvuxen och vacker. Fjärilar, papegojor samt andra tropiska djur trängs utanför mitt fönster. Det mest öronbedövade ljudet är Cikadorna. Fast just nu är de lite trötta så det är tyst som i graven… Här sitter jag med min kurslitteratur som består i huvudsak av UN:s charter, konventioner, förordningar, övergripande lagar gällande Human rights law i olika världsdelar, Humanitarian Law, Refugee Law, Asylum seeking m.m. sprunget ur den fundamentala basen FN:s Barnkonvention (UN CRC). Alla konventioner, rättsfall, handlingsplaner m.m som jag studerar ska bottna och vägas i barnkonventionens artiklar.

Översvämmad 2010, återuppbyggd vår favoritrestaurang

Översvämmad 2010, återuppbyggd vår favoritrestaurang; River Tree Restaurant.

Jag kommer allt närmre det som kallas reflektion kring samhällsklyftor! Har jag blivit kommunist? Nä, absolut inte. Är jag kapitalist, nä definitivt inte för jag tjänar inga pengar, det gjorde jag i Sverige däremot där levde vi på två inkomster snacka om lyxliv, gratis skolgång, fri sjukvård, betald föräldraledighet, betald vård när barn är sjuka, dricka vatten direkt ur kranen, bland de lite svårare valen var kanske vilket vin som passade bäst till middagen… ett bra liv, ett tryggt liv, ett säkert liv! Kära gamla Sverige, du härliga land – jag förstår alla som vill värna om vårt fina och härliga och trygga land. Frihetens land! där den politiska genusdebatten öppnat upp en fantastisk vändning. Jag längtar hem ofta, till trygga Sverige. Hemma slipper jag stirra fattigdomen rakt in i vitögat. Jag slipper befinna mig i korruptionens högsäte. Stormens öga vad gäller naturkatastrofer. Jag hade sluppit bevittna sexturism. Jag hade inte heller behövt lida av avgaser. Visst hade det varit tryggt och säkert men tänk vilka kunskapsluckor jag fått möjligheten att fylla på under min tid i Asien.

118837_366_180

I dag kan jag värdera fördelarna och välfärden i Sverige bättre. Mitt liv levs en dag i taget, men jag försöker att ha lite framförhållning fortfarande. När min blivande 13 åring ser en nyhetssändning om krisområde eller gatubarn, slavhandel, svält, översvämningar kan han liksom jag och maken känna doften av kloakvatten. När jag ser tropisk storm kan jag känna styrkan i vinden. Vi kan alla höra ljudet av bananträd och palmer som knäcks. Vi känner lukt, vi känner rädsla, vi agerar. Vi kommer alltid att ha minnesbilder som kommer att rulla upp vid nyhetssändningar av människor i nöd. Hur de klamrar sig fast i träd, eller sätter sig högt upp på hustak när översvämningarna drar in, sandsäckar i vit juteväv som ska försöka förhindra det värsta. Jo, jag har nog förändrats mycket, det gör man med erfarenheter och ny kunskapsbank. Om jag tog strid för oskyldiga, reagerade på orättvisa och var stark i min medmänsklighet har jag säkert blivit det ännu mer – jag är nog lite människorättsaktivist.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag sitter i ett rum som jag kallar mitt kontor, men det är också ett gästrum på 60 kvm med eget badrum, walk in closet med tre stora fönster. Det är avdelat med en stor bokhylla på ena sidan av bokhyllan är en dubbelsäng och ett stort svängt hörnskrivbord, på den andra sidan är en bäddsoffa, två fåtöljer samt en tv. Skryter jag… nej absolut inte… familjen C bor i ett av de mindre hustyperna i denna community som bebos av drygt 4.500 personer. Bangkoks förortsdjungel, ”the bubble”; Nichada Thani där vi har ISB, vår tandläkare, vårdcentral, restaurang, mataffär, massage, spa, pool, tennisplaner, gym etc. Här bor också en del av den absolut rikaste thai-societén. I denna mindre villan av villorna i Nichada Thani, på nära 500 kvm bor vi 4 personer i vars ett rum, egna badrum på rummen, två extra toaletter med dusch, kök, matplats och stort vardagsrum. Jag skulle vilja benämna detta som en lyxresort det trista är att vi har det oförskämt bra både ekonomiskt och standardmässigt i förhållande till lokalbefolkningen däremot har vi det inte bättre ekonomiskt ställt än vad vi hade när vi bodde hemma i Sverige. Vi får ofta vrida och vända på varje peng i slutet av månaden. Att inte vara drabbad av en krissituation är att vara välsignad och då ska man tänka innan man talar – tycker jag! Att bidra till hjälpsändningar kan göras på många sätt, det behöver inte vara genom pengar. Vad hjälporganisationer behöver med sig i planen till krisområdena är oftast kläder, filtar, jackor, täcken och skor.  Det minsta en kan göra när en inte är drabbad är att i alla fall titta igenom sin egen garderob och fundera över hur ofta alla kläder verkligen används.

Utanför ditt fönster finns en helt annan värld. Du kan välja att se eller att blunda. Det går inte att ta alla strider. Det går inte att förändra hela världen. Det går inte att trolla bort ett behov av en hjälpsändning, vid en naturkatastrof. Det går inte heller att trolla tillbaka en mor och en far till ett litet barn som begravts under jordmassorna. Men snälla… vad som går att göra är att tänka innan man talar.

Njut av härligt fredagsmys…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s