En kanin för en människa

I dag när jag läste på FB vad som uppdaterats, under min nattsömn, hemifrån Sverige slår det mig hur vissa massmediala inslag slår hårdare än andra. Det är inte anmärkningsvärt i sig, men det blir intressant när man som jag inte längre har verbal kommunikation i så stor utsträckning med vänner och familj hemma i Sverige. Kommunikationen med omvärlden sker kanske till 97% enbart genom det skrivna ordet.

I grund och botten tycker jag att skriftlig kommunikation till stor del är väldigt opersonlig och obehaglig. Men det är liksom svårt med tidsskillnad, även om skype är ett fantastiskt hjälpmedel. Via skype är det svårt att pricka in folk som arbetar, det blir lättare att hålla kontakten med mormor och farmor samt gammelfarmor eftersom de är hemma och lättare att få tag i. När kompisar kommer hem från skolan är klockan runt 22.00 och då har hela familjen C sovit i nära på två timmar redan…

Det andra som jag inte uppskattar lika mycket med kommunikation via det skrivna ordet är risken för missuppfattningar. Olika människor lägger olika tolkning i ordets innebörd, när man kommunicerar verbalt öga mot öga avläser du mottagarens ansiktsuttryck och kan förhindra och korrigera feltolkningar – detta kan du inte göra när du skriver.

När jag ser uppdateringar på FB som handlar om t.ex. ett inslag om hur kaninerna blir flådda i Östasien, för att pälsen ska användas till angoratröjor reagerar jag tveeggat. Jag är den förste att skriva under på att förändringsarbete måste ske – men på vems premisser och ur vilka perspektiv? Att en massprotest utlyses på FB för att visa sympati för kaninerna vet jag inte riktigt om jag tycker är korrekt. Var det inte i våras som hela historien kring hästkött, eller vad det var, var hysteriskt? I denna typ av masshysteri ger man sig i kast med den filosofiska frågan kring vems livsvärde / värdighet som ska värderas högst. Ett djur eller en människa vem är mest värd?

Att uppmuntra och bjuda in mig, via FB, till bojkott av inköp av angoratröjor från Kina och att medverka i en demonstration som ska ske i Sverige, kanske till och med Malmö känns lite märkligt faktiskt! Jag ställer mig följande frågor: Är det dags för mig att sålla bland min vänlista? uppenbarligen har min vänlista inte koll på att jag sedan två år tillbaka inte är i närheten av Malmö…

Nu tror jag snarare att det är fenomenet ”de flesta” tänker inte alls igenom sina handlingar innan de genomför sina statusuppdateringar och evenemangsinbjudningar på FB. Somliga människor trycker ut sin massuppmaning utan att reflektera över mottagarna?

Nästa fundering som jag får, jag har fortfarande inte tagit del av det nyhetsprogram som visats utan endast följt FB, är huruvida personer som uppmanar till bojkott verkligen tänkt igenom konsekvenserna av en bojkott?

Vad är syftet med en massprotest? Vad vill protestanterna uppnå genom sin aktion? Ja, det fattar jag ju…egentligen, tror jag! syftet måste ju så klart vara att ingen ska köpa angoratröjor. Varför? det är väl glasklart i våra västerländska ögon, inte sant? Jo det tror jag, som västerlänning anser majoriteten av oss att eftersom kaninerna lider av det övergrepp som människorna utsätter kaninerna för i produktionskedjan av angoratröjor ska västerlänningar som protesterar försöka få österlänningen att förstå att ändra behandlingen av kaninerna. Hur ska detta förändras? Jo det är ju också glasklart i våra västerländska ögon. Om Malmö stads 300.000 invånare låter bli att köpa angoratröjorna i julklapp till sina respektive och sprider budskap och uppmuntrar till massdemonstrationer via FB kommer efterfrågan att minska, på sikt, och när efterfrågan minskat ska ansvarig fabrikör tänka efter och förstå att ingen i västvärlden vill köpa angoratröjorna eftersom kaninerna blir illa behandlade i produktionen. Syftet är självklart: massdemonstration och massbojkott ska få fabrikören att förändra processen och sluta plåga kaninen. 

Djurens värde i all ära – men vad händer med de människor som får betalt för att utföra ett visst arbete? Om västerlänningen bojkottar någonting vilka konsekvenser i realiteten får massdemonstrationer från västvärlden för folket i Östasien?

Jag är den förste att skriva under på att det finns orsak i allra högsta grad att motarbeta dåliga arbetsförhållanden, djurplågeri, människoförtryck, barnprostitution, barnarbete m.m. men det måste finnas en förförståelse innan man sätter i gång aktioner. Om hela världen skulle bojkotta minkfarmarna hemma i Sverige, hade kanske ett fåtal minkfarmare blivit drabbade. De hade fått knacka på dörren till först A-kassan och sedan i värsta fall till socialen och på sikt förhoppningsvis hitta ett annat arbete. Om hela världen ska bojkotta angoratröjor från Kina pga kaninens plåga förändras inte det som är ännu viktigare enligt mig dvs att förändra arbetsförhållanden för tusentals fabriksarbetare, som inte har lika god arbetsmiljö som en svensk fabriksarbetare eller en västerländsk fabriksarbetare. En bojkott av angoratröjorna räddar kaninerna, kanske… tveksamt… men ja ett par tusen kaniner kanske man kan få en fabrikör att behandla bättre. Och sen då?

Det som jag vill belysa är att man sätter kaninens värde i fokus framför människans arbetsmiljö. Hundratusentals personer i Östasien arbetar under fruktansvärda och miserabla arbetsförhållande. Det är inte människans arbetsmiljö och levnadsförhållande som sätts i fokus i en sådan massmedial rapportering utan det är kaninerna som lider! Allt ljus faller på kaninerna som lider pga människans behandling. Även om syftet må vara att man ska få en fabrikör att förändra processen och vara snäll mot kaninerna blir konsekvensen att efterfrågan minskar och då blir människor arbetslösa.

Det är inte heller människans välmående som förändras i massprotester för kaninernas välmående. De få Fabrikörer som påverkas, må kanske förändra hanteringen av kaninerna men fortsätter att utsätta de människor som arbetar för en skål ris om dagen. Människan flår kaninerna på ett snällare sätt för att fabrikören gett order om mildare behandling av kaninen men fabrikören utövar fortfarande sitt övertag och övergrepp genom fruktansvärda arbetsförhållande för fabriksarbetarna.

Så snälla  människor där ute, djurrättsaktivister i all ära,det är ett hedersvärt tänkande att alla jordens skapelser ska ha det bra – men tänk efter innan ni basunerar ut era massprotester och massbojkotter… Det är inte särskilt många kaniner eller minkar som arbetar för en skål ris och tak över huvudet…

Det är så lätt att ge pekpinnar. Jag gör det väl i det här inlägget också, men allvarligt talat vilka strider ska man ta? Folk tänk efter innan ni skriker och klagar och protesterar, vad är det ni egentligen vill förändra? Djurens rätt till ett bättre liv eller era medmänniskors kamp för ett bättre välmående?

NU ska jag titta på SVTplay… kanske jag kommer att gråta floder när jag ser de stackars kaninerna, ja säkerligen jag tycker också att alla liv ska behandlas med värdighet – men jag kan säkert ändå inte delta i en bojkott av angoratröjor från Kina för att rädda kaninen möjligen kan jag ställa upp på en bojkott av angoratröjorna ifrån Kina om det skulle ge effekten att förändra arbetsförhållandena för fabriksarbetarna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s