ISB celebration of learning grade 5

I dag var det dags för sonen att tillsammans med sina årskurskompisar i femman visa upp vad de arbetat med under hösten – worldmusic. Vilka länder representerades av årets femmor på luciadagen 2013? USA, Peru, Kina och  Irland.

Det var en trevlig och fin föreställning, som vanligt. Mycket duktiga elever, väldisciplinerade. Lärare som är engagerade och duktiga. Barnen som är prepubertala varierade självklart i glädjeyran kring dans och rytmer, i synnerhet gossarna… men så är det i den här åldern – som musiklärare från Sverige är jag ju van vid det här halventusiastiska deltagandet från tweenies.

Aulan var som vanligt fylld av föräldrar som tagit en timmes ledigt på morgonen för att stolt iaktta sitt barn. Vi hade Lillskruttan med oss för första gången och hon uppskattade dansen och sången, rytmerna och instrumenten mycket. Klappade entusiastiskt – men blev lite skrämd när storebror plötsligt dök upp och vrålade likt en tiger i sin kinesiska drakkostym. Sonens klass skulle framföra kinesisk drakdans och så klart var storebror under drakdräkten!

Jag uppskattar så den här typen av framträden. Men lika upprymd som jag blir av att se detta fina, lika ledsen inuti lärarhjärtat blir jag – Återigen ställer jag mig frågan, känns som jag gör det varje gång jag varit på ISB, ”Hur katten kunde svenskarna reformera skolsverige så illa?”

Nu går vi in på vårt tredje år i Bangkok. Sonen kom i grade 3 och är alltså i grade 5 nu. 2012 anlände fam.C till Nichada Thani och började forma vårt liv som utstationerad FN-familj. Nu är jag mer än övertygad om att den skola som vi erbjuder i Sverige är ingen skola som jag är intresserad av att återplacera mina barn i! Glöm inte, snälla läsare, jag är lärare själv.

Jag anser att många av de skolreformer som man genomfört de senaste 10 åren oftast är goda tankar om förbättring och syftet är självklart att göra det bättre för alla – men de goda projekttankarna har alltför sällan blivit en hållbar projektplan, vilket i sin tur givit en katastrofal implementering. Nu har det kastats så mycket skit på svensk skola de senaste åren och det känns som att man försöker fixa det sjunkande skeppet med quick fix fogmassa…det blir ju än värre!!!

Under mina två år här har jag fått en förståelse för de internationella barn, jag mött hemma i Sverige, som när de vänder hemåt får panik, ångest, stress och total inre katastrof när de märker hur skolmiljön är i hemlandet. Många barn idylliserar (ja vi vuxna med för den delen) hemlandet under sin expattid. En möjlig förklaring kan vara att oftast ligger hemvändningarna under semestertid och då är allting lugnt och fridfullt och guld och gröna skogar. Hemlandet målas upp i ett rosa skimmer, när vardagen blir grå och trist i expatlivet… same same but different… den perfekta semesterresan med familjen, till Kanarieöarna eller vart man nu reste under sin semester, klär sig i ett rosa skimmer när vardagen hemma i Sverige drar i gång i gen med läxor och träningar, vardagsrutiner och långa dagar – man drömmer sig bort när livet är tungt och trist.

Under mina två år här, som förälder och engagerad i diverse föräldrautskott på ISB ser jag en fantastisk skola inifrån och ut. ISB är oslagbar! Jag är så tacksam över den möjlighet som vi fått, genom min mans arbete, att ge sonen en förstklassig undervisning. Nu är jag säker på att de flesta internationella skolorna runtomkring i världen är förstklassiga och jag vet genom vänner, som har sina barn på olika internationella skolor i Bangkok, att det är förstklassig studiemiljö, studiero och ett enormt föräldraengagemang på alla skolorna. Vi är lyckligt lottade, som givits möjligheten att ge våra barn en så bra skolgång – men ingen ska tro att det är gratis!!! Man får vad man betalar för – helt enkelt!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s