Graduation Middle school ”Class of 2021”

Sonen befinner sig mitt i de slutliga årsproven inför graduation. Vi har sett hans vänner gå in för sina slutbetyg med hull och hår emedan vi sett hur vår inte satt in den där sista växeln när det gäller studiediciplin. Vad som däremot blivit väldigt mycket bättre och där han verkligen blivit proffsig och duktig är i sina musikproduktioner och musikmixar- han är verkligen väldigt duktig på att göra egen musik! Jag är väldigt imponerad men jag önskar att jag inte behövt tjata och mana honom att fokusera mer på skolarbetet. När jag låter bli att tjata händer inget och när vi tjatar händer i alla fall lite grand, sitter vi ned bredvid honom blir det bäst resultat – men också mest bråk innan lugnet lagt sig och studiero kan infinna sig.

Jag förstår allt för väl, det gör vi nog alla, att prioriteringar hos våra tonåringar inte överensstämmer med våra önskemål om var deras prioriteringar borde ligga… så är det för majoriteten av oss tonårsföräldrar och ingen av oss gillar bråken och uppmaningarna och tjatet – men vi har nog alla varit där och glömmer säkert det i sinom tid. Jag önskar att han förstått att det krävs en hel del pluggande för att klara årsprov, nu befinner jag mig i fasen där jag hoppas att högre makter hjälper till att hålla dörren till gymnasiet öppen för honom. Här finns ingen uppföljning eller extra år att läsa upp betyg, likt individuella program hemma i Sverige.

Hemma i Sverige är min erfarenhet att det först är i 9:an som poletten brukar falla ned och likaså sista året på gymnasiet…vad som finns hemma i Sverige (åtminstone i den kommun jag jobbade i ) är individuella program där elever utan fullständiga betyg får plats efter 9:an. Fredagen den 9 juni är det graduation från Middle School – en milstolpe på många sätt och vi hoppas att betygen räcker för en fortsättning på high school med graduation/studenten juni 2021.

Vad som däremot inte är någonting annat än en härlig och glädjefylld dag är morgondagen. I morgon är det Graduation Prom, mycket med förberedelser, sömmerskorna runtomkring har det stressigt värre och beauty salongerna kommer att vara överbokade i morgon.

Eftersom våra barn går i en mycket amerikanskinfluerad elitskola, dessutom i en gated community för expatriates, är det många MS-seniors som flyttar i väg efter detta skoår. Många av sonens vänner lämnar Nichada Thani och ISB för att börja high school på annat ställe. Våren har präglats av idogt arbete och antagningsprov till olika boardingschools, en del av vännerna har blivit antagna i UK och USA och flyttar alltså hemifrån som blivande 15 åringar.

Graduation prom i sig är en festlighet, men graduation kommer att betyda uppbrott, avsked, tårar, och mycket känslor. Jämfört med när eleverna slutar grundskolan i Sverige dvs skolavslutningen i 9:an. För vår del som lever det internationella livet på kontrakt blir den lilla extra kryddan att många människor inte kommer att vara kvar i byn i augusti.

I dag hämtade vi sonens skjorta och chinos för skolbalen i morgon och han var glad som en speleman över klädseln. I morgon ska det bli intressant att se hur hans Dame ser ut hon har inte velat visa honom sin klänning.

Tiden går så fort när en tittar i backspegeln i maj månad men när en tittar i spegeln i augusti känns sommarlovet som en evighet.

Annonser