Sommar i Sverige 2016

I dag är första skoldagen för sonen – sista året på Middle School, grade 8 börjar nu. Sista växeln och om ett år är han gymnasist… Lillskruttan börjar först den 17 augusti, så hon kan moffla runt ett par dagar till men sedan är det lika tidiga morgnar för henne som för alla andra. Upp klockan 6 och iväg till skolan kl 07.00 – nu är sommarlovet slut.

P_20160611_171324 P_20160612_085051 P_20160612_090325 P_20160618_114641 P_20160620_153011

Våra första dagar hemma i Skåne arbetade maken på kontoret i Köpenhamn. Vi övriga fick möjlighet att landa i annan tidszon och njuta av frisk luft och härligt uppfriskande havsvindar från Söderslätts kust. Vi träffade även gammelfarmor och gick till Kungsparken i Malmö där det matades ankor, åts glass och pratades.

För första gången sedan vi flyttade utomlands har vi haft möjlighet att resa till vänner från Bangkoktiden. I år åkte vi både till Danmark och till Stockholm. Det är härligt att fortsätta hålla kontakten även efter tt den gemensamma vardagen bytts ut.

P_20160621_170006

Våra vänner i Danmark bor väldigt idylliskt och det var ett mycket trevligt återseende.

Midsommar firades traditionsenligt med makens barndomsvänner på landet. Härligt att barnen till barndomsvännerna träffas och på så sätt bibehåller kontakt även om det går ett år emellan. Detta år var midsommarhelgen fantastiskt ljuvlig 31 grader varmt hade vi i Ravlunda och åkte till skjutfältet där även vi, thailändarna, badade…Sådana dagar går ingenting upp emot de svenska stränderna – lika kritvita som utomlands.

Midsommardagen 2016

Midsommardagen 2016

Ravlunda skjutfält - Havängsdösen Skåne.

Ravlunda skjutfält – Havängsdösen Skåne.

Juli månad passerade snabbt. En långweekend i Stockholm – återträff nummer 2 för denna sommar med f.d. Nichadabor. Under juli månad har vi även födelsedagsfirande för sonen och årets retur till Bangkok gick 21 juli.

Många människor vaknade till och uttryckte: ”Men gud, ni kom ju precis, ska ni redan åka tillbaka… och vi som inte hunnit ses…” Ja… detta är det eviga dilemmat… kommer alltid att vara.

Vi meddelar tidigt mellan vilka datum vi är i Sverige sedan bokas det in och rullar på. Även när maken arbetar bokas det in gemensamma grillaftnar det är ju just det som är den stora fördelen med de skandinaviska sommarkvällarna – att man orkar och kan träffas efter jobbet eftersom det är ljust och härligt länge. Vi hinner inte med alla ändå, trots att vi i princip har varje dag inbokad med släktingar, vänner eller annat. Det är så många man längtar efter under året och så många man önskar vilja träffa och det blir ändå någon eller några där semestrar kolliderar med vår tid i Skåne.

Årets hemvändning var som vanligt intensiv, men absolut fantastisk och helt underbar. Vi är så tacksamma och glada för möjligheterna som givits oss (även om det är långa tio månader ibland). Tack till alla inblandade hemma, som vi saknar hela skolåret.

I år var den största förändringen att sonen uttryckte att han faktiskt längtade tillbaka och att det skulle bli kul att börja skolan, att träffa kompisarna från ISB och få vardagen att rulla i gång i gen. Han uttryckte stor tacksamhet över att han denna sommar fått fria tyglar att hänga med barndomsvännerna. Han kände att hans inre äntligen stabiliserat sig – han upplevde att kompisarna finns kvar även om det tar 10 månader emellan att de ses. Det har varit hans största rädsla och ibland ångest som fått honom att gråta sig till sömns emellanåt och mig till att ligga bredvid min tonåring och trösta honom, hålla om honom och höra hur han hatar och förbannar pappas idiotiska postering inom UN – vilket självklart bottnar i hans rädsla att förlora sina vänner och sitt liv hemma.

Jag blickar tillbaka på en otroligt vacker sommar – i synnerhet relationsmässigt. Min oro över att vår Lillskrutta inte kommer att ha ett socialt nätverk av vänner hemma gnager inombords allt som oftast. Vänner växer oftast fram genom dagis eller skolan. Vi får försöka jobba upp och bevara och återknyta relationer varje sommar. Men ett par relationer verkar redan nu ha blivit stabila för Lillskruttan.

Främst, vilket jag är väldigt glad över har relationen mellan min brorsdotter och vår Lillskrutta blivit starkare. De känner knappt varandra även om det endast skiljer 8 månader mellan tjejerna. Vår Lillskrutta har aldrig bott i Sverige alltså träffas kusinerna endast ett par gånger per sommarlov, men har så oerhört roligt tillsammans.

En av mina bästa väninnors yngsta dotter är 4 månader yngre än vår Lillskrutta och dessa två tjejer har också funnit varandra de träffas i bästa fall 2 gånger per sommarlov. De bor i olika länder (Libanon och Thailand) och deras sommarlov överensstämmer inte. Men dessa tjejer har funnit varandra och det är så skojigt när Lillskruttan pratar om sin kompis E i Beirut.

En tredje vänskapsrelation har fått nystart och det är Lillskruttans bästa kompis från dagistiden här i Nichada – familjen flyttade hem till Stockholm för ett par år sedan och tjejerna träffas alltså endast en gång under sommarlovet. Efter vår långweekend där vi bodde hos våra vänner blev det en starkare relation och vår Lillskrutta kopplar nu ihop Stockholm med sin kompis J.

P_20160730_094348

Nu är sommarlovet utbytt mot vardagen och nästa hemvändning sker för familjen C i juni 2017.

Annonser