Glädje

Glädjande är att min pappa kommer och hälsar på i morgon. Han reser direktflyg från Köpenhamn tillsammans med min storebror. De ska stanna i två veckor och vi ser fram mot detta hela familjen.

När pappa och storebror återvänt till Sverige är det bara ett par veckor sedan flyger jag hem ensam med barnen och är i Sverige 11 veckor.

När vi fick beskedet att pappa fått lungcancer blev det väldigt många diskussioner här hemma mellan mig och maken hur vi skulle hantera hemresan. Vi hade planerat för 4 veckor hemma från början. Gemensam avresa och gemensam hemresa. Sedan kom beskedet om diagnostiserad lungcancer och vi förlängde då vistelsen för hela familjen så att vi skulle vara kvar under augusti månad. Den gnagande känslan av att det kanske ändå vore bra att resa hem direkt när sonen slutar skolan låg latent, men det var endast jag och barnen som skulle kunna göra det. Att maken skulle låta sina gubbar vara utan honom ytterligare en månad var helt uteslutet, han har ju verksamheten att tänka på… trots utvecklingen hemma i Sverige. Flygbolaget var jättekrångliga och ville ha så oerhört mycket pengar för mellanskillnader att vi verkligen in i det absolut sista möjliga drog ut på det beslutet. Till slut var det ofrånkomligt. Det är så klart att man aldrig kan veta, men allt för många människor i min närhet sa till mig… om  någonting händer kommer du aldrig att ångra att du reste hem när du kunde direkt efter skolavslutningen. Äntligen eller plötsligt välj själv uttryck, stod vi där med en ombokad resa och en Sverigevistelse på 11 veckor för mig och barnen – det var glädjande – sann glädje att jag gavs möjligheten att tillbringa 11 veckor med barnen hemma i år. Syftet med en tidigare hemresa var glasklart, det var för att vara nära pappa.

Mindre glädjande var hela turbolensen kring boendefrågan som kom efter vårt beslut. Eftersom vi hyrt ut vårt eget hus, som ligger i närheten av mina föräldrars hem, började jakten efter boende på 30 minuters avstånd från föräldrahemmet och sonens kompisar. Sommarstugan tedde sig alltmer som det sämre alternativet, trots att den är den enda fasta punkt vi har under vår tid som utstationerad FN-familj. Vi undersökte vad det skulle kosta att hyra en campingstuga? Hur mycket skulle det kosta att hyra en kolonistuga? Vad kostar det att hyra en husbil och använda den som boende? Det finns ju en anledning till varför vi reser hem och det är ju för att pappa är sjuk och att utsätta en sjuk man för extra gäster under längre perioder är inte ett bra alternativ, även om det är barn och barnbarn.

Att konka runt Lillskruttan mellan olika boendemiljöer ett par nätter här, ett par nätter där och sedan iväg för kanske ett par veckor någon annan stans och sedan igen ett par nätter här och ett par nätter där, det är vi extremt överens om inte är bra för henne och inte för någon egentligen! Glädjen över att jag ombokat resan och skulle kunna få en lång period i Sverige för sonen att underhålla sin vänskap, Lillskruttan att kunna knyta an till vänner, kusiner och nästkusiner men framför allt tiden med pappa började lite grand blekna i vår jakt på stabila boendemiljöer där Lillskruttans rutiner skulle kunna följas och sonen skulle kunna både tillbringa tid med morfar och med sina vänner.

När man beger sig ut på sådana här äventyr tror man att man har beredskap, men vid oväntade situationer märker man hur sårbar man är.

Glädjande i hela situationen är de underbara människor som finns i vår närhet, som erbjuder oss tak över huvudet när vi kommer hem. Vi har genom er alla lyckats få tak över huvudet i närheten av mitt föräldrahem och det är så oerhört värdefullt. Jag känner sådan glädje över den värme och omtanke som finns hemma i Sverige.

På lördagmorgon får jag krama min äldste storebror och min pappa och jag är så glad för att de kommer. Det är glädje!!! Vi får 2 glädjefyllda veckor tillsammans och sedan får jag tillsammans med barnen 11 härliga sommarveckor i närheten av mitt föräldrahem – den sanna glädjen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s