Farväl och på återseende

image

image

Jag har vinkat av min kusin m familj- nu är det sådär tomt inuti igen trots att jag är fylld av tacksamhet, nya upplevelser och minnen tillsammans med att ytterligare en dimension blivit adderad till vår relation.

Vi avslutade våra 2 veckor tillsammans med en övernattning på River Kwai. Söndagen bokade vi in en fantastisk brunch, på ett av våra favvoställen: Four Season. Följt av poolhäng där vi alla, vuxna som barn hoppade trampolin, skrattade och hade jättehärligt vid vår clubpool. Sedan blev det sista-minutenshopping, thaimassage och resväskor skulle sedan packas.

image

image

image

image

image

Jag känner stor tacksamhet över alla er som under våra år i Bangkok har prioriterat att komma och besöka oss. Det är härligt, underbart att ha fått möjligheten att visa och dela vårt liv med syskon, föräldrar, kusiner, vänner och grannar, kollegors back-packande barn, fd arbetskamrater, sonens bästisar ja helt enkelt att ha fått möjligheten att ha haft alla er som kommit hit på besök är fantastiskt, Ni har förgyllt våra liv och givit vår vardag den lilla extra guldkanten, Tack!

image

Brunch

Nu är inga fler besök inplanerade och det är nog tur det, för vi vet inte själva hur vår kommande tid i Thailand ser ut. Vi kanske snart får besked om att vår tid är över och att vi ska sälla oss till den avflyttande skaran av expats och börja sälja av saker, ta in offerter för containrar etc. Vi kanske får beskedet att vi ska stanna 2 år till och då riktas siktet in på hemvändning och sommarsemester i Sverige, i vårt lilla nya hemvändarobjekt som ska organiseras upp. Flyttlådor som varit utplacerade sedan 2012 märkta med ”vinterkläder”, ”klänningar och shorts” ”sängkläder”, ”Lillskruttan strl 110” etc. Ja vårt liv i flyttkartonger är äntligen över vad gäller våra Sverigevistelser för nu ska alla förberedda och organiserade flyttkartonger, kläder, porslin och husgeråd som vi planerade och strukturerade och placerade, när det stod klart att vi skulle flytta till BKK, samordnas i vårt eget lilla hus. I går så sonen ”Mamma, nu längtar jag hem till Sverige jättemycket!” Ja… det verkar faktiskt hela familjen göra; längtar efter att sätta en nyckel i låset, vrida om låset, öppna dörren och stiga över tröskeln in i vår lilla hemvändarlya, som endast maken sett.

Hela livet består av valmöjligheter, ibland känns valen som att välja mellan pest eller kolera och i situationer då en människa sitter och ska välja just mellan vad hen upplever som valet mellan pest eller kolera har min grundläggande inställning blivit ristad i sten, under åren som gått, VISA medmänsklighet genom att undvika att använda retoriken ”du har alltid ett val”. DEN inställningen är enligt mig en översittarmentalitet som jag ifrån djupet av mitt hjärta föraktar, numera.

Jag har själv uttryckt den frasen många gånger och jag kommer säkert falla dit igen – men jag har under åren som gått fått en annan dimension av vad olika livsöden kan medföra. Det är ganska ofta som hen har att välja MELLAN pest eller kolera. Visst är det ett val, oavsett om det är att välja mellan två ovärdiga val eller två värdiga val, det är en valmöjlighet men jag hoppas att jag lärt mig av mitt liv att aldrig uttrycka det ovärdiga i att klamra sig fast vid en retorik som grundar sig i ”du har alltid ett val” för ibland blir valsituationen till utpressning och den utpressningen är inte en valmöjlighet.

Att leva som Expat är inte en situation som är så lätt av många anledningar. Det är ett väldigt berikande liv. Man kan uppskatta och omfamna det och välkomna utmaningen som följer med beslutet att man fått möjligheten att uppleva en annan livsstil, men man bör visa respekt och försöka visa förståelse för hur skört livet kan upplevas långt ifrån nära och kära. Min upplevelse är bl.a. genom många av de Facebook-forum som finns idag för svenskar i utlandet, att många av oss drabbas ofta av en hemlängtan och det betyder inte att man är otacksam över den möjligheten man har eller att man vantrivs och mår dåligt i det liv man lever. I många av forumen ser jag statusar och frågor som är, i min högst personliga tankevärld vill jag understryka, djupt förknippade med en tillfällig ångest över om man verkligen gör rätt mot barnen när man håller dem långt från släktingarna och den grundtrygghet som finns hemma i Sverige. Dessa statusuppdateringar i FB-grupper och forum kommer oftast i samband med besök hemifrån.

image

Tack alla ni som kommit och besökt oss! Tack alla ni som finns där hemma! Tack alla underbara vänner som stöttar oss och finns var vi än är och när vi är i Sverige! Vi ses till sommaren, vi vet inte när vi kommer hem- det hänger på beslut om makens tjänstgöringen, en möjlighet och ett val som vi inte kan påverka utan det ligger i UNs händer.

Ha en härlig annandag påsk, där hemma. Vår påskbuffet var väl värd varenda baht! Fast idag hade vi gärna ätit den hemma i Skåne, med föräldrar, syskon och syskonbarn. Njutit av inlagd sill från hoddorna på Limhamn, härlig Janssons frestelse, påskmust, gravad lax m framväxande, letat påskägg som vanligt i Bertilstorp istället för inomhus i Rain Tree 780, men så är det inte i år… kanske nästa år, eller om två år eller om tre år- vi vet inte och så är vår giv på handen just nu.

Lycklig och trygg resa hem älskade kusin och tack för att ni kom vi ses i sommar allihopa!

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s