Stress och ångest inför skolstarten

Klasslistan har kommit inför sonens läsårsstart. Hemma i Sverige byter man generellt sett inte klasskamrater och lärare varje årskurs, men på ISB görs detta. Varje läsår har nya internationella familjer anlänt och det innebär att nya positioneringar sker och man har då funnit att minst stress innebär det för barnen om alla börjar på nytt. Det blir lite på samma villkor ny lärare och nya klasskamrater. För en del innebär det, beroende på om man är på nytt kontrakt eller ej, att man kan ha gått i samma klass med varandra tidigare. Inför varje läsår får föräldrar lämna in önskemål om klasskamrater, vår son har blivit placerad i en klass utan en enda av sina kamrater. Medan de som han umgås med har kommit tillsammans fördelat på tre andra lärare. Skandinaverna har hamnat tillsammans, de som har engelska som modersmål av sonens vänner har hamnat tillsammans och sonen är i en tredje klass utan någon vän alls.

Normalt anpassar sig barn väldigt lätt och det hade inte varit någon oro för sonens anpassningsförmåga att hitta kompisar om han liksom alla de andra varit med från början av skolåret. När vi blev medvetna om att dagarna var räknade med pappa valde vi att stanna hemma i Sverige så maximalt länge som vi bara kunde och det innebar 2,5 veckor in på läsåret…

Nu får vi mail efter mail från skolan och vi ser hur de första två veckorna handlar om uppstart, gruppacklimatisering genom olika program varje skoldag och vi börjar känna oro över skolstarten för sonen, eftersom han missar väldigt många dagar. Han kommer att hitta sin plats i klassen när han väl kommer, men det känns inte rättvist att han ska få sämre förutsättningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s