Svensk julmarknad i palmernas sus

I går var det första advent och vi körde till Bangkok och deltog i SWEAs julmarknad. Det var ett samarbete mellan SWEA, svenska kyrkan och svenska skolföreningen. Vår svenske ambassadör Klas Fredrik Molin öppnade upp residenset för alla svenskar i Bangkokområdet.

Det var en väldigt speciell känsla att sitta på en adventsgudstjänst och tända det första ljuset i advent medan de dubbla glasdörrarna stod vidöppna ut mot en trädgård där palmerna susade och inne i rummet brummade AC:n för att hålla en temperatur på 24 grader, vattnet i swimmingpoolen glittrande i solen och trädgårdsgångar under soltak rymde små marknadsstånd med juleting. Där satt jag och sonen, tillsammans med 70 andra svenskar som sökt sig till Klas och Teresas residens, och sjöng Hosianna Davids son barfota i shorts och skjorta.

Maken är inte lika intresserad av gudstjänster och kristna budskap som jag, så han tog gladeligen en runda i residenset med Lillskruttan, som uppenbarligen kände igen sig och rände runt som om hon vore hemma! Jag och Lillskruttan har varit och hälsat på Teresa tidigare. När Lillskruttan blev omhändertagen av någon av SWEORna samspråkade Klas och maken. Sist de träffades var i våras och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

Efter gudstjänsten var det dags att ta sig an marknadsstånden. I trädgården runt poolen stod matvagnarna. En ölvagn med fatöl från Pripps och en hederlig svensk räkmacka blev succe. Kön var lång! Likaså var de hembakta kanelbullarna, vörtbröden, saffransbröden och glöggen hårdvaluta.

Prästen Lovisa bad mig sjunga vid svenska kyrkans julbön på julafton – så nu är jag i övningstagen på skandinaviska julvisor. Ca 300 skandinaver brukar komma till julbönen i Christ Church i Bangkok. Familjen C hade en trevlig dag i SWEAs tecken, om än annorlunda!

Så här är det tydligen att vara svensk i utlandet…man blir lite svenskare än vad man varit hemma – kanske?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s